Syros Full of Culture

Home Syros Full of Culture
ARCHAEOLOGICAL MUSEUM OF ERMOUPOLI in Syros Greece

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Το Αρχαιολογικό μουσείο Σύρου ιδρύθηκε το 1834 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσεία του Ελλαδικού χώρου. Από το 1899 στεγάζεται σε 4 αίθουσες του Δημαρχείου της Ερμούπολης και προσφέρει ανεξάρτητη είσοδο από την ιστορική πλατεία Μιαούλη. Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν εκθέματα, όπως το Δέπας Αμφικύπελλον, ένα σωληνοειδές κύπελλο ύψους 15 εκατοστών από τα τέλη της 3ης χιλιετίας, την Πυξίδα, ένα αγγείο ύψους 7 εκατοστών από το δεύτερο μισό της 3ης χιλιετίας, το μαρμάρινο ειδώλιο μιας γυναικείας μορφής ύψους 35 εκατοστών από το 730 π.Χ., καθώς και άλλα Πρωτοκυκλαδύτικα και Βυζαντινά εκθέματα, γλυπτά και επιγραφές. Στον χώρο του μουσείου λειτουργεί και έκθεση του αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα.

Apollon Theater OF ERMOUPOLI in Syros Greece

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ

Το ιστορικό θέατρο Απόλλων είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σύρου, καθώς αποτελεί έμβλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης. Δημιουργήθηκε το 1864 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό που εμπνεύστηκε τον σχεδιασμό του από 4 εντυπωσιακά ιταλικά πρότυπα συμπεριλαμβανομένης της σκάλας του Μιλάνου και έκτοτε κοσμεί την καρδιά της πρωτεύουσας Ερμούπολης. Η αυλαία του θεάτρου Απόλλων άνοιξε με έναν ιταλικό θίασο που μεταξύ άλλων παραστάσεων ανέβασε την περίφημη ιταλική όπερα Τραβιάτα. Το αρχιτεκτονικό του μεγαλείο, όμως, δεν κατάφερε να αποτρέψει τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη με την πάροδο των χρόνων. Το θέατρο Απόλλων αναγκάστηκε να κλείσει και να περάσει μια μεγάλη περίοδο ανακαινίσεων και παρεμβάσεων με τη χρηματοδότηση του κράτους, του ΕΟΤ και την καλλιτεχνική επίβλεψη του Δημήτρη Φόρτσα και του αρχιτέκτονα Πέτρου Πικιώνη έως το 2000. Σήμερα το θέατρο φιλοξενεί διάφορες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Αιγαίου, διάσημα θεατρικά έργα και παραστάσεις παγκόσμιου βεληνεκούς.

Στο θέατρο Απόλλων λαμβάνουν χώρα μερικές από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις Σύρου, απολαυστικές όπερες αλλά και θεατρικά έργα από τοπικούς και διεθνείς θιάσους. Στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του θεάτρου μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για τις προσεχείς παραστάσεις, έτσι ώστε να επικοινωνήσει για κρατήσεις και εισιτήρια τόσο για τα θεατρικά έργα, όσο και για τις εκδηλώσεις που θέλει να παρακολουθήσει. Στο θέατρο Απόλλων υπάρχει, επίσης, και το μουσείο του θεάτρου ή αλλιώς ο χώρος αναμνήσεων που ιδρύθηκε το 2002. Το μουσείο φιλοξενεί ευρήματα συριανών και άλλων καλλιτεχνών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του μνημειακού αυτού θεάτρου, ενός θεάτρου που αποτελεί ιδανική εναλλακτική για την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση στη Σύρο.

Architecture in Syros Greece

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η Αρχόντισσα των Κυκλάδων δεν θα μπορούσε παρά να ξεχωρίσει για την πραγματικά εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της κουλτούρα που προκαθόρισε την απαράμιλλη άνθιση του Κυκλαδικού πολιτισμού. Τα πρώτα σημάδια αρχιτεκτονικής προόδου εμφανίστηκαν κατά την περίοδο 1821-1835 από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο νησί μεταφέροντας βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία με δυτικά και ανατολικά χαρακτηριστικά από τους διάφορους τόπους προέλευσης, αλλά και στοιχεία από τον κλασικισμό.

Ο κλασικισμός χαρακτηρίζεται από διώροφα σπίτια με ανώγειο και κατώγειο, πέτρινους σοβατισμένους τοίχους, ξύλινα πατώματα, στέγες, κεραμίδια, ξύλινα γείσα, εξώστες, ανοιχτές βεράντες, αυλές και εξωτερικές σκάλες που συνδέουν τους δύο ορόφους.

Παράλληλα με τον κλασικισμό οι Βενετοί και Γενουάτες εγκαθιστούν στο νησί έναν ακόμη τύπο αστικής οικοδομής εμπνευσμένο από την Ιταλική αναγέννηση. Τα κτίρια γίνονται πολυώροφα με στέγες από κεραμίδια και μεγάλα συμμετρικά ανοίγματα.

Σιγά σιγά η Ερμούπολη υιοθετεί εξολοκλήρου τον ευρωπαϊκό κλασικισμό, ενώ οι προσφυγικές επιρροές διατηρούνται μόνο στις λαϊκές γειτονιές.

Το 1837 ο Wilhelm von Weiler εφαρμόζει το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο και θεμελιώνει τη μνημειακή νεοκλασική αρχιτεκτονική της Ερμούπολης που αποτελεί σύμβολο κύρους για το νησί.

Κατά την περίοδο μεταξύ 1840-1860, μεγάλοι αρχιτέκτονες από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία ενστερνίζονται μαζί με το ρεύμα του κλασικισμού και τον ρομαντισμό και επινοούν μια νέα αρχιτεκτονική δομή γνωστή και ως Νεοκλασική Αρχιτεκτονική της Ερμούπολης. Τη νέα αρχιτεκτονική αυτή δομή που ακολουθεί τη ρυμοτομική γραμμή χαρακτηρίζουν οι διώροφες ή τριώροφες αμιγείς κατοικίες και οι κατοικίες που φιλοξενούν καταστήματα ή αποθήκες στο ισόγειο καλύπτοντας όλο το εμβαδόν του οικοπέδου. Τα κτίρια είναι λιθόκτιστα με ξύλινα πατώματα, ενώ η στήριξη γίνεται με καμάρες. Ακολουθούνται δύο τύποι τοιχοδομίας, η αρμολογημένη και η λαξευτή είτε χωριστά, είτε σε συνδυασμό, ενώ το μάρμαρο αρχίζει να εμφανίζεται ως επενδυτικό στοιχείο, ως χώρισμα των ορόφων, ως στηθαίο ή στεφάνωμα. Οι τύποι κτιρίων διαφέρουν ανάλογα με το οικόπεδο, τις υψομετρικές διαστάσεις και την οικονομική κατάσταση των ιδιοκτητών η οποία καθορίζει την εξωτερική διακόσμηση με εντυπωσιακές ή μη προσθήκες και παρεμβάσεις.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα κάνει την εμφάνισή της η νεοκλασική αρχιτεκτονική της Αθήνας την οποία χαρακτηρίζουν οι σοβατισμένες επιφάνειες, οι εντυπωσιακές όψεις με μάρμαρο, τα πήλινα κολονάκια και αγάλματα καθώς και τα ξύλινα κουφώματα γαλλικού τύπου, αλλά και η χρήση του σιδήρου που υιοθετείτε γύρω στο 1880. Για τα επόμενα χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη, ενώ από το 1976 όλες οι οικοδομές χτίζονται με βάση το ρυμοτομικό σχέδιο Ερμούπολης.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να κάνει την εμπειρία σας μοναδική. Συνεχίζοντας, συμφωνείτε να εγκαταστήσετε cookies στον υπολογιστή σας. Περισσότερα